Hampapapper

Ett hållbart alternativ!

Vad är Hampapapper?

Hampapapper framställs från hampaplantans långa eller korta bastfibrer (fiber eller massa). Fiberpappret är tunt, hårt och mycket tåligt. Medan papper gjort på massa inte är lika starkt men enklare att tillverka. Hampapappret är att föredra jämfört med pappret vi idag använder som tillverkats från träd. Intressant nog var det första pappret som tillverkades i världen gjort på hampa och det var i landet kina som konsten att först göra papper utvecklades.

Den kemiska kompositionen av hampa grovfiber är likt det som fås ut av trä, vilket gör hampa till ett bra alternativ som råmaterial till pappersindustrin. Hampa som växt lämpar sig mycket bättre än träd för att tillverka papper då den har högre halter av cellulosa (huvudmaterialet i pappersproduktion) och har lägre halter lignin. Pappret är dessutom mycket mer miljövänligt och hållbart än papper tillverkad från träd. Eftersom hampan kan produceras mycket snabbare än träd som tar åratal att växa klart. Utöver det så är självaste kvalitén högre än papper tillverkat från träd.

Under 1800-talet var hampan en de största industrierna runt om i världen, men i början på 1900-talet stoppades produktionen av hampa i stora delar av världen och handel minskade kraftigt.

Världens första papper

De första landet i världen att tillverka papper var Kina som använde hampa i tillverkningen! Det första identifierbara pappret hittades i Västra Han Dynastin och har daterats till 200-150 f.Kr. sedan spred hampapappret med århundraden runt om i världen. Guthenberg uppfinnaren av bokpressen använda hampapapper i sin produktion, likväl Mark Twains alla noveller. Den berömda målningen Mona Lisa är även tillverkat på canvas* av hampa och färgen som använts är baserat på hampaolja. I Ryssland användes även hampapapper för att tryck sedlar, kreditnotor och andra vattenmärkta papper under 1800-talet

Användes av Amerikas förfäder

Det första och andra utkastet av USAs självständighetsförklaring skrev på hampapapper från Holland sommaren 1776 och fram till att USA självständighet så var hampan en viktig del i revolutionen mot Storbritannien. Hampa var den viktigaste källan till papper i kolonierna och användes för att skriva ut broschyrer som hjälpte till att sprida revolutionens idéer. Vilket bidrog till önskan om att skapa självständighet i kolonisternas sinnen.

Föll i glömska på 1900-talet

Vändpunkten för den blomstrande hampindustrin kom under 1930-talet, när syntetfiber-industrin och dagspressen använde sin makt och lobbyister för att förbjuda odling och handel med hampa i USA för att inte sent därefter smittas till hela världen. Precis innan lagarna ändrades och vändes emot hampaindustrin hade tidskriften Popular Mechanics bara några få månader innan publicerat en artikel där de uttryckt att hampan var på väg att bli en ”miljard industri”. Efter förbundet har hampan och pappersindustrin aldrig lyckats återhämtat sig. Idag är det mest special-papper som tillverkas av hampa. Även om det nu på senare år är på väg tillbaka!

Fördelar med hampapapper:

  • 1 hektar hampa kan producera lika mycket papper som 4-10 hektar träd under 20 år.
  • Hampaplantan växer sig klart på 4 månader, medan det tar 20-80 år för träd.
  • Hampa har en högre koncentration av cellulosa än trä, den huvudsakliga ingrediensen i papper.
  • Träd består av endast 30% cellulosa, vilket ofta kräver användning av giftiga kemikalier för att ta bort de andra 70%. Hampa å andra sidan kan ha upp till 85% cellulosainnehåll.
  • Hampa har lägre lignininnehåll än trä. Hampa innehåller 5-24% lignin medan trä har 20-35%. Detta är fördelaktigt eftersom lignin måste avlägsnas från massan innan det kan bearbetas som papper, vilket ger mindre restprodukter.
  • Hampapapper är mer hållbart än träd. Hampapapper varken gulnar, spricker eller försämras som trädpapper.
  • Ökad användning av hampapapper kan hjälpa hållbarhetsarbetet för att minska skogsskövlingen.

Urskogen försvinner

Enligt National Geographic skövlar mänskligheten skog till ytan av Gotland x 25 varje år. I Nordamerika har 97% av urskogen gått förlorad sedan de europeiska bosättarna kom dit på 1700-talet.  Om skogsskövlingen fortsätter i samma takt kommer världens alla regnskogar vara förstörda inom hundra år. Det finns källor som hävdar att pappersbolagen ska plantera snabbväxande eukalyptusträd efter att marken rensats på skog men det är ett mycket dåligt alternativ och går inte alls att jämföra med den naturskog som skulle varit på platsen, då den biologisk mångfalden och djurlivet går förlorat och förstörs vid skogsskövling.

Djur och växtarter utrotas

Den största konsekvensen av skogsskövlingen är förlusten av livsmiljö för miljontals arter. 70-80% av jordens markdjur och växter lever i skogar. Fler och fler arter dör ut varje år eftersom de förlorar sina hem och eftersom de blir mer utsatta för jägare och tjuvskyttar. Enligt Centrum för Biologisk Mångfald (Vilket land) uppskattar forskarna att vi nu förlorar arter 1000 till 10 000 gånger snabbare än den ursprungliga hastigheten. Varje dag dör dussintals arter ut. I denna takt förutspår de att 30-50% av alla arter riskerar att vara utrotade fram mot mitten av detta århundrade.

De stora klimatförändringarna

När våra skogar försvinner kommer klimatförändringarna bara att accelerera. Skogar är en viktig komponent för att bevara jorden och behålla bra luft genom att avlägsna koldioxid och återge syre. Skogarna håller också jorden fuktig och hjälper till att upprätthålla den naturliga vattencykeln genom att återföra vattenånga tillbaka till atmosfären. Utan träd blir våra marker snabbt till torra öknar. Träd hjälper också till att absorbera växthusgaserna som ökar på den globala uppvärmningen. Färre skogar innebär större mängder växthusgaser som kommer in i atmosfären och ökar hastigheten på den globala uppvärmningen

Materialt är baserat på: Minestry of hemp: Hemp vs paper

Kontakta Oss

Vi finns inte tillgängliga just nu. Men du kan skicka oss ett epost så återkommer vi så snart vi kan.

Inte läsbart? Byt text. captcha txt