Vad är Hampa?

Hampans Historia

Enligt World History of Colombia så började mänskligheten väva hampaväxtens fibrer för över 10 000 år sedan i Kina. I årtusenden så har hampan varit en av mänsklighetens största jordbruksprodukt och viktigaste industrier. Från hampa producerades majoriteten av jordens alla fibrer, tyger, lampoljor, papper och mediciner. Samtidigt som det var en viktig näringskälla för både människor och djur.

Under 1900-talet introducerades syntetiska material och med hjälp av gemensamma kraftansträngningarna från stora industrier så som timmer, papper och bomullsindustrin så förbjöds hampan, och föll i glömska under många årtionden. Idag är hampaindustrin åter på kartan och utvecklas i explosionsartad takt, trots den tidigare kontrovers som tidigare präglat växten under 1900-talet.

Hampa i Sverige

Det latinska namnet för hampa är Cannabis Sativa L. Namnet myntades av den välrenommerade svenska botanikern Carl Von Linné. I folkmun kallas hampa även för industrihampa, en gröda som odlas av bönder över hela världen. Mellan åren 1970-2005 var all odling av industrihampa förbjuden i Sverige, idag odlas ca 40 hektar enligt Jordbruksverket, vilket är en låg siffra jämfört med närliggande länder och med tanke på hur väl hampan trivs i svenskt klimat. Det är idag fullt lagligt att odla tillåtna sorter av industrihampa i Sverige förutsatt att THC värdet håller sig under det lagliga gränsvärdet på max 0,2% THC.

Växten

Hampaväxten är en tålig och snabbväxande gröda som har en förmåga att växa i de flesta klimatzoner och i näringsfattiga jordar. Botaniskt sett tillhör hampa en av de mest avancerade växtfamiljerna på planeten. Den kan växa sig upp till 4 meter hög under endast en säsong, i Sverige blir de dock sällan mer än 2 meter höga.

Hampans olika användningsområden

Med över 50 000 olika användningsområden så är hampa en av jordens främsta förnybara resurser. Från Hampa tillverkar man bland annat: Biobränsle, livsmedel, kläder, byggmaterial, smörjmedel, kosttillskott, papper, textil, rep och mycket mer. Hampa som textil har exempelvis många fördelar då det är naturligt antibakteriellt och andas på ett sätt som svalkar på sommaren och isolerar/värmer på vintern. Hampabetong är hampafiber som blandats med kalkstenspulver och vattenlösning för att sedan stelna. Denna betong är naturligt fri från skadliga kemikalier samtidigt som betongen är biologiskt nedbrytbar och andas. Dessa är endast några få av tusentals exempel om hur hampan kan användas.

Hampa som livsmedel

Fröet från hampan har konsumerats av människan i tusentals år och varit en viktig del av kosten. Bland fåglar och djur är det ett av de mest populära fröerna i naturen på grund av dess höga näringsinnehåll. Fröet har ett högt innehåll av protein som innehåller alla essentiella aminosyror, rikligt med fibrer och en god balans av omega fettsyror. fröet innehåller även ett brett spektrum av vitaminer och mineraler.

Hampaväxten är i sin tur är intressant då den innehåller en stor mängd naturliga cannabinoider, en grupp ämnen som alla har sina unika effekter. I dagsläget finns det åtminstone 113 identifierade cannabinoider. Det sägs finnas över 700 olika ämnen i hampaplantan, utöver cannabinoider så finns det även vitaminer, mineraler, terpener, enzymer, flavonoider för att nämna några typer av ämnen.

Skillnaden mellan hampa och marijuana

Från ett biologiskt perspektiv tillhör de samma växtfamilj, men den största skillnaden är att industrihampa framavlats mer för sina fibrer och som livsmedel. Industrihampan får dessutom max innehålla 0,2% av cannabinoiden THC. Denna cannabinoid är psykoaktiv och kan ge upphov till en berusande effekt. Eftersom industrihampan innehåller en sådan låg koncentration av THC, samt innehåller andra cannabinoider som motverkar THCs psykoaktiva effekt så går det ej att bli berusad av industrihampa.

cannabis_harvesting_ussr_1956
hampa-odling-kentucky
hampafron-och-hampaoljajpg
Kontakta Oss

Vi finns inte tillgängliga just nu. Men du kan skicka oss ett epost så återkommer vi så snart vi kan.

Inte läsbart? Byt text. captcha txt